Wat is een makelaar?
Als ik voor het eerst bij mensen thuis kom hoor ik nogal eens de vraag van in het huis aanwezige kinderen: ‘Mam, wie is die meneer?’ Waarop mam zegt: ’Dat is de makelaar’. Nieuwsgierig en een tikje brutaal vraagt het zoontje mij dan out of the blue: ‘Wat maak jij dan?’
Tja, ga aan zo’n klein mannetje maar eens uitleggen dat je makelaar bent maar helemaal niets maakt. Niet te doen natuurlijk.
Gelukkig word ik door mam gered: ‘Die meneer gaat ons huis verkopen’. Tevreden met het antwoord verdiept hij zich weer vlug in zijn speelgoed. Die meneer is niet interessant voor hem.
Terug op kantoor realiseer ik mij dat er ook volwassenen zullen zijn die zich weleens afvragen wat een makelaar doet. Vaak blijft het antwoord in zijn of haar gedachten beperkt tot ’iemand die in huizen doet’.
En waarom wordt een makelaar eigenlijk makelaar genoemd? Dat is natuurlijk voer voor een blog!
Bouwkunde
De makelaar is de naam van de verticale balk die de verbinding vormt tussen de horizontale hanenbalk/trekplaten en de samenkomst van de spantbenen in de nok. De functie van de makelaar is het verbinden van de beide spantbenen en het ondersteunen van de nokgording.De woorden verbinden en ondersteunen zijn natuurlijk direct van toepassing op ons beroep. De makelaar ondersteunt zijn opdrachtgever en verbindt kopers en verkopers met elkaar.
Geschiedenis
Het eerste bewijs van het beroep makelaar stamt uit 1284. Floris V gaf toen de stad Dordrecht het recht om makelaars aan te stellen. Makelaars zijn tussenpersonen die kooplieden met elkaar in contact brengen. Makelaars staan de kooplieden bij met het beantwoorden van hun vragen. Tot aan het eind van de 17e eeuw bemiddelt de makelaar bij allerlei soorten handelswaar. Tegenwoordig is een makelaar verplicht om bij zijn titel ’makelaar’ te vermelden op welk gebied hij mag makelen. Bijvoorbeeld makelaar in onroerend goed. In de 16e eeuw verenigen makelaars zich in een gilde om de kwaliteit van het werk te garanderen en zich te beschermen tegen concurrentie van mensen die ook optreden als bemiddelaar, maar daarvoor niet zijn aangesteld door het stadsbestuur. Vermoedelijk is toen ook het wordt beunhaas ontstaan. Dat verenigen doen we nu nog steeds, daarom is Zegers Makelaardij lid van de NVM.Makelaarsstokje
Om een erkende makelaar van een beunhaas te onderscheiden wordt in 1636 bepaald dat makelaars bij het sluiten van een koop een stokje moeten laten zien waarop het wapen van hun stad is aangebracht. Die makelaarsstokjes zijn tot ver in de 18e eeuw in gebruik gebleven. De stokjes hebben nu een symbolische betekenis en worden nog steeds uitgereikt bij het 25 jaar jubileum van makelaars.Tegenwoordig
Tegenwoordig is de officiële betekenis van het beroep makelaar: De persoon die bemiddelt bij de koop en de verkoop van huizen, kantoorpanden, verzekeringen en andere onroerende zaken. Daarnaast houdt het beroep in dat de makelaar contracten opstelt en de (ver)koopafspraken regelt. Een heel groot deel van het werk van een makelaar bestaat uit zoeken naar de meest geschikte partij waarmee het (on)roerend goed verhandeld kan worden.Het verkopen van een huis is voor de meeste mensen geen dagelijkse bezigheid. Juist dan is het fijn als een deskundig en betrouwbaar persoon je begeleidt en adviseert. Iemand die de markt kent en scherp onderhandelt. Iemand die jouw belangen behartigt.
Van verkoopstrategie en publiciteitsplan tot en met de onderhandelingen: een makelaar helpt je goed voorbereid het traject in te gaan. Zodat je precies weet wat je te wachten staat.
Wij helpen bij iedere stap:
Stap 1: Vraagprijs bepalen
Stap 2: Het publiciteitsplan opstellen
Stap 3: Je woning verkoopklaar maken
Stap 4: De bezichtigingen
Stap 5: De onderhandelingen
Stap 6: Ondertekening van de koopovereenkomst
Stap 7: De overdracht
Zegers Makelaardij is in Etten-Leur al 35 jaar toonaangevend voor de verkoop of de aankoop van uw (droom)huis.
Wim Simons
Registermakelaar-taxateur
(bron hoofdstuk geschiedenis: NVM)